Megvalósult projektjeink

1. EU projektnap Pasaréten

2. Pillar Karriernap, 2015. február 28.

Podezsán Virág beszámolója:

"A Pillar Karriernap fő témái, mint a neve azt sejteti, az álláskeresés és az önéletrajz írás köré épültek. Olyan előadókat hallgathattam meg, akik valós példákat és tapasztalatokat mutattak be, melyeket a mindennapi munkájuk során gyűjtöttek össze. A Profession munkatársai az állásinterjú és az önéletrajz írás fortélyaiba vezettek be miket, továbbá megismerhettük az Europass rendszer által kínált lehetőségek széles tárházát, illetve a Közigazgatási Ösztöndíj pályázási feltételeit és felépítését. Az előadások végén pedig kötetlen formában folytatódott a beszélgetés, ahol a felmerülő kérdések kerültek megválaszolásra. A Karriernap során olyan gyakorlati tudást szerezhettem meg, melyek a későbbiekben biztosan segítségemre lesznek az önéletrajz írás és az állásinterjú során."

3. Tilos Maraton

Június 7-én mi is lehetőséget kaptunk arra, hogy bemutassuk a Pillart és a Legyen Tiéd Európa! projektet a Tilos Maratonon. A Legyen Tiéd Európa! projektasszisztense, Kriszti és a Pillar Alapítvány HR-vezetője, Zsuzsi interjút is adtak a Tilos Rádiónak.

tl_files/norveg/tilos2.jpg

 

4. Bump It Up! Communication Visbibility Dissemination

Bártfai Bea és Pászthory Dóra beszámolója:

"2015. március 1. és 8. között lehetőségünk volt a Pillar Alapítvány képviseletében egy írországi Erasmus+ képzésen részt venni. A “Bump It Up! Communication Visbibility Dissemination” elnevezésű tréningre 13 ország különböző szervezetiből, különböző szakmai területeiről érkeztek résztvevők. A korosztály 18 éves kortól egész 60 éves korig terjedt. A társaságban nemcsak önkéntesek és ifjúsági munkások, de újságírók, grafikusok és friss NGO alapítók is voltak.

Az egyhetes képzés folyamán az Erasmus+ programról, a megvalósult projektek láthatóvá tételéről, kommunikációs eszközökről tanultunk. Ezen túl, kis csoportokban projekt ötleteket kezdtünk el kidolgozni, melyekkel kapcsolatban azt reméljük, hogy beadható pályázatokká állnak össze, így segítve elő a kialakult partneri kapcsolatokat. A csoportmunkán kívül még vendég előadók is érkeztek. Egy helyi rádióadó munkatársával beszélgethettünk, valamint az ír Nemzeti Iroda képviselője válaszolt kérdéseinkre. Megismerkedhettünk az ENAR Írországgal, ami a rasszizmus elleni ír hálózat, valamint a WHOT nevű közösséggel, ők lelkes írországi fiatalokkal, akik mindenféle kreatív tevékenységekkel töltik szabadidejüket.

A szakmai programok mellett természetesen lehetőségünk volt egy kis szórakozásra is. Jutott idő a Wicklow-hegység Nemzeti Parkban való kirándulásra, Dublin központjában és a tengerparton való sétára, valamint hajnalig tartó beszélgetésekre jó társaság és persze egy finom Guiness kíséretében." Vigyor

5. Because of You(th)

Tárkányi Zsófia beszámolója:

"Ez volt a negyedik alkalom, hogy a Youth in Action/Erasmus+ segítségével alkalmam volt Diyarbakirbe ellátogatni. A mezopotámiai vidék, az emberek, akik egészen más értékrend mentén élnek, mint a nyugati világ, a kurd kultúrában élő több ezer éves történelem, mind-mind olyan tényezők, amelyek miatt immár három éve rendszeresen visszahúz a szívem.

A szeminárium során lehetőségünk volt behatóan megismerni a többi résztvevő országban jelenlévő, fiatalokat érintő foglalkoztatási problémákat. A tréning során foglalkoztunk a European Youth Pact hat intézkedésével is, melyeket egy-egy szimbólumban összefoglalva kellett megfognunk és értelmeznünk. Tanultunk a coaching alapvető lépéseiről, szimulációs gyakorlatokon keresztül bújtunk az ifjúságsegítő, a fiatal vagy a munkaadó bőrébe.

Akit nem riasztanak vissza a néha valóban nagyon „harmadik világi” körülmények, szívből javaslom Diyarbakirt és környékét meglátogatni, hogy az ott magunkba szívott tudással itthon gazdagabban tudjunk a mindennapjainkat élni."

6. Brain Bar Budapest

Báló András beszámolója:

"Júniusban alapítványunk több tagja is részt vett a Design Terminál által koordinált Brain Bar Budapest rendezvényen. Eme rendhagyó esemény, mely teljesen újszerű volt a budapesti fesztiválok sorában, hamar felkeltette önkénteseink figyelmét. Az előadások, kerekasztal beszélgetések középpontjában az innováció és a társadalmi haladás állt. A szüneteket lemezlovasok produkciói tették színesebbé. Jómagam a pénteki rendezvényekre jelentkeztem, melyek főképp az újító ötletek és a startup vállalkozások köré épültek. Amíg Marvin Liao, Garai Gábor és Konstantinos Kyranakis egy európai „Szilícium-völgy” kialakításának lehetőségeiről és az Európai Unió vállalkozásfejlesztési politikájáról beszélgettek, addig mások, Christopher Mattheisen, Navracsics Tibor, Mara Steiu és Björn Bolstad az iskolai oktatás, nevelés fontosságáról valamint az oktatáspolitika új irányvonalairól vitáztak. A hallgatóság, melynek túlnyomó többségét egyetemisták alkották, aktív résztvevője volt a beszélgetéseknek. Az előadások, pódiumbeszélgetések végén lehetőség nyílt a közönség soraiból érkező kérdések megvitatására.

Úgy vélem, hogy mindannyian jól döntöttünk, akik időt nem sajnálva, még így vizsgaidőszak ellenére is, szabaddá tettük magunkat, s ellátogattunk a rendezvényre. Reméljük lesz még folytatás!"

7. Youth Policy in Practice

26 résztvevő – önkéntesek, ifjúságsegítők, ifjúságpolitikával foglalkozók és döntéshozók – 11 európai országból gyűlt össze a tengerparti horvát városban, Splitben, hogy 3 intenzív napon keresztül az ifjúságpolitikáról és az Erasmus+ erre vonatkozó részéről, a Key Action 3-ról bővítsék tudásukat.

A Pillar Alapítványt én képviselhettem, így nagyon izgatottan vártam a képzést. Az esemény célja az volt, hogy a különböző országok ifjúságpolitikai helyzetét és gyakorlatát megismerjük, valamint a program során kialakult kapcsolati háló, partnerségi kezdeményezések segítségével az utolsó napra sikeresen összerakjunk csoportonként egy-egy projektet, amelyet lehetőleg még ebben az évben közösen beadunk.

A képzés során rengeteget tanultunk a trénereinktől és egymástól is: a tréning első felében az ifjúságpolitikai realitásokat mutattuk be az országainkban, beszéltünk a strukturált párbeszédről és az aktív ifjúsági részvételről. Ezután ötleteltünk projektekről, majd mindenki egy-egy általa legfontosabbnak értékelt területen kisebb csoportokban ezen dolgozott. A harmadik napra már mindannyian kidolgoztuk a saját Key Action 3 projektünket, majdnem készen a pályázat beadására is akár. Az ötletek között volt nemzeti ifjúsági stratégia implementálásáról szóló, ifjúsági érdekérvényesítéssel kapcsolatos, a fiatalok aktív részvételét erősítő és a strukturált párbeszédet célzó projekt is.

A projekt nagyszerű lehetőség volt a jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztása mellett a szervezeteink partnerhálózatának bővülésére, illetve jövőbeli új partnerségek kialakulására nemzetközi projektek – akár KA3, akár más tréningek, cserék – megvalósítása céljából. Úgy érzem a részvétlem nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a jövőben a Pillar Alapítvány projektkezdeményezései sikeresen és megbízható partnerek támogatásával valósulhassanak meg. Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a tréningen és mindenkit arra bíztatok, hogy vegyen részt hasonló képzéseken, hiszen a személyes élményt semmi sem pótolja.

8. Power of Non Formal Education

Lehetőséget kaptam, hogy október 23 és 28. között  részt vegyek az Erasmus+ támogatásával megvalósuló, Rómában megrendezésre kerülő Power of Non Formal Education képzésen.

Egész Európából, összesen 19 országból érkeztek résztvevők, hogy megosszák egymással a tapasztalataikat és legjobb gyakorlataikat. Az egyhetes tréning során számos nem formális oktatási módszert próbáltunk ki személyesen, majd az értékelés során átbeszéltük élményeinket és a foglalkozás levezénylésének a módját, így egyszerre ismerhettük meg a tevékenységeket a résztvevő és a tréner szempontjából is.

A képzés rávilágított a nemformális oktatás eltérő értelmezésére és státuszára az egyes országokban, a számtalan alkalmazási lehetőségére, elgondolkodhattunk arról, hogy a  tréner ill. facilitátor személyes hozzáállása mekkora hatást gyakorolhat a résztvevőkre, emellett számtalan praktikus tippel, gyakorlati tudnivalóval gazdagodtunk mind az Erasmus+ program felépítésével, kiaknázási lehetőségeivel, mind pedig egy foglalkozás megszervezésével, lebonyolításával kapcsolatosan.

Természetesen a szünetekben és a szabad időnk során szabadon networkingelhettünk a többi résztvevővel, de a szervezők külön alkalmat biztosítottak az olasz főváros és egymás kultúrájának, küldő szervezetinek és projektjeinek megismerésére.

A képzésen való részvételt  az NCSSZI Programiroda támogatta.