Pillar Focus beszélgetéssorozat

A Pillar Focus beszélgetéssorozat 2010 augusztusában indult, célja, hogy kötetlen beszélgetések megszervezése révén világítson rá aktuális témákra és hozza azokat közelebb az érdeklődő egyetemi hallgatókhoz. A Pillar Focus beszélgetéseken egy előadó vesz részt, akinek orientációs, vitaindító rövid előadását egy kötetlen beszélgetés követi.

Eredetileg a beszélgetéssorozat azzal a céllal indult, hogy a Pillar Alapítvány tagjai jobban megismerjék az alumni hálózat tagjait, azok meséljenek pályájukról, életútjukról. A beszélgetések népszerűségére való tekintettel úgy döntöttünk, hogy kibővítjük a meghívott előadók körét az Alapítványon kívül tevékenykedő szakemberekre, és megnyitjuk a beszélgetéseket a szélesebb közönség felé is.

Megvalósult Pillar Focus beszélgetések

2014

Az "Arab Tavasz" vadhajtása: Az iszlám állam

2014. november 4.

A Pillar Focus előadássorozat 2014. november 4-én tartott találkozójának meghívott előadója Sógor Dániel arabista történész, az ELTE TáTK oktatója volt. A beszélgetésen megismerkedhettünk az utóbbi időszak egyik legsürgetőbb külpolitikai problémájával, az Iszlám Állam kialakulásának okaival, történetével, egy a médiában az általunk megismerttől több tekintetben más megközelítésben. A téma kapcsán sok érdekes, néhol megdöbbentő felvetés került elő. A lebilincselő stílusú előadás végén a hallgatóság részéről több kérdés is felmerült, amiből izgalmas, vitaindító párbeszéd kerekedett.

Légy képben! - Uniós gazdaságpolitika első kézből tl_files/foto/Focus_ZugoLiliana.jpg

2014. március 5.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének munkatársa, Zúgó Liliána gazdasági elemző többek között az Európa2020 stratégiáról, a Tanács Magyarország számára elfogadott ország-specifikus ajánlásairól és az európai szemeszterről tartott interaktív előadást számunkra.

2013

Protokoll kihívások az Európai Unióban 

2013. április 17.

A dr. Sille István protokoll szakértő által tartott Focus beszélgetésen az alapvető diplomáciai protokoll szabályain kívül megtudhattunk némely színfalak mögötti információt is a protokolláris szabályok mibenlétéről.

2012

A Kohéziós Alap felfüggesztése, érvek-ellenérvek

2012. március 21.

Ódor Bálint a Külügyminisztérium EU Államtitkárság helyettes-államtitkárával vitattuk meg a Kohéziós Alap felfüggesztését.

Beszélgetés Dr. Dienes-Oehm Egon alkotmánybíróval  2012. április 25.

Dr. Dienes-Oehm Egon alkotmánybíróval beszélgettünk nagykövetként szerzett személyes tapasztalatairól és az európai integrációs folyamat jövőjéről.

Európa úton a föderáció felé?  2012. október 11.
Ódor Bálinttal, a Külügyminisztérium EU-s ügyekért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk az európai föderáció elmélyülésének lehetőségeiről, a tagok szuverenitására vonatkozó következményeiről, valamint Magyarország aktuális helyzetéről az érintett kérdéssel kapcsolatban.

Költségvetési tervek az Európai Unióban 2012. december 6.

A kötetlen hangulatú Pillar Focus beszélgetésen dr. Hetényi Gézaval, a Külügyminisztérium EU-s ügyekért felelős helyettes államtitkárával vitattuk meg a hétéves költségvetés történeti hátteréből kiindulva a bevételi források alakulását, a Bizottság javaslatát a következő költségvetési időszakra vonatkozóan, valamint a közös agrárpolitika és a kohéziós támogatások csökkentésének következményeit Magyarországra nézve.