Pillar Alapítvány > EUtanóra > Beszámolók

Demokrácia Éjszakája

November 20-án tartották a Fogasházban a Demokrácia éjszakája nevet viselő eseményt, mely 2014-ben került először megrendezésre. A programon nagy számban vettek részt civil szervezetek, akik előadásokat, beszélgetéseket, tréningeket tartottak az érdeklődők számára. A Pillar Alapítvány is képviseltette magát egy speciálisan erre az alkalomra készített tréninggel, amit nagy érdeklődés övezett. A téma az uniós döntéshozatal volt, amit részben az Understanding Europe program játékaival, részben pedig egy új, a döntéshozatalt imitáló szerepjátékkal tettünk színessé. Az tréningünk sok látogatót vonzott, a visszajelzések alapján pedig a tetszésüket is elnyerte, szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzések érkeztek hozzánk a programról. Reméljük, idén újfent megkapjuk a lehetőséget, hogy egy aktuális témában gyakorlati oldalról mutathassuk be az Európai Unió működését.

A tréninget Tóth Rita, Tóth Szabolcs és Vári Zsolt tartotta.

EUtanóra a Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégiumban

tl_files/EUtanora/Kisfaludy - dec. 3.jpgKedves Pillarosok!

Nagy örömömre szolgál, hogy megoszthatom élményeimet az első Eu-tanóráról, amin részt vettem. December 3-án a Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégiumba látogattunk el, Krisztivel és Anitával. Este hét órára érkeztünk meg Kispestre.  Korábban már novemberben is tartottunk itt Eu-tanórát, de most más tematikát vittünk, más célközönségnek és más előadókkal. Az Eu-útikalauz tematikánkat vittük, a közönségünk a jelenlegi végzős évfolyam volt. Tudni kell, hogy jelen esetben nem egy hagyományos iskolai óra keretében tartottuk ezt az órát, hanem kicsit kötetlenebb formában, egy esti foglalkozás keretében. Ez a Kollégium, esténként változatos és gyakorlatias foglalkozásokat tart a diákoknak, amiket alapvetően a gimnáziumi tanárok és nevelők tartanak. Ebbe a sorozatba illeszkedett bele a mi Eu-tanóránk is.

Az „óra” negyed nyolckor kezdődött, a diákok pontosan érkeztek a társalgóba, körülbelül 14-en voltak. Krisztivel és Anitával előre egyeztettük, hogy ki mivel készüljön. Az elején Kriszti bemutatta a Pillart, toborozta a leendő új tagokat.:-) Ezután én kezdetem el az Utazás az Európai Unióban című részt. Először egy vicces játékkal,”ragasztgatóssal” kezdtünk. Nagyon lelkes volt mindenki, jókat derültünk, hogy valaki Afganisztánt Eu tagnak vélte….:-) Továbbiakban ismertettem az Európai Unióban való utazáshoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat. Diákok lelkesek voltak, könnyen bevonhatóak voltak a játékokba, jó kérdéseket tettek fel és szerintem élvezték az utazást a Mézga családdal. Ezek után Anita folytatta az előadást és a külföldi tanulási lehetőségekről beszélt. Kitért a középiskolás és az egyetemi lehetőségekre is, valamint az önkéntességről is sokat mesélt, ami felkeltette a diákok érdeklődését. Végül Kriszti zárta a foglalkozást egy keresztrejtvénnyel.

Nekem nagyon pozitív élmény volt ez az este, remélem a diákok is élvezték, és a jövőben is számítanak ránk.

Dudás Fanni

EUtanóra a Veres Péter Gimnáziumban

2014. november 17-én a Veres Péter Gimnáziumot látogattuk meg az EU tanóra keretében. Az esemény napján megfogyatkozva bár, de törve nem, „hajnalok hajnalán” öten találkoztunk a HÉV megállójában, majd kisöpörve szemünkből a maradék álmot útra keltünk és meg sem álltunk az iskola kapujáig. A helyszínen kedves tanárok és tudásra szomjazó diákok vártak ránk. Párhuzamosan két osztálynak kellett tartanunk az órát, így megosztva erőnket beléptünk a termekbe. Jómagam Hegedűs Dániel és Farkas Anita alkottuk az egyik csapatot, míg a másik oldalon Rénes Krisztina, Bacsa Eszter és Matusz Máté „vette fel a kesztyűt”. Az első tanórában (2x45 percet biztosítottak számunkra) bevezetésként Anita segített feleleveníteni a tanulók eddigi tudását, valamint számos alapvető információkkal látta el őket, melynek ismerete szükséges volt a rájuk váró feladatokhoz. Miután kiosztottuk a különböző országok zászlóját vagy jellegzetességeit ábrázoló képeket, a résztvevőknek ki kellett találni, hogy melyik országhoz kapcsolható, majd elhelyezniük azt a táblán általunk vázolt EU integrációtörténeti időpontokhoz, eseményekhez. Többek között mindenki megtudhatta, hogy a lego története Dániához, a nyakkendőé pedig Horvátországhoz fűződik. A második órában az Európai Unióban élő fiatalok számos lehetőségeiről (EVS, Erasmus, Ifjúsági csereprogram stb.) tartottunk prezentációt. Színesítve az előadást mindketten elmeséltük személyes élményeinket is, hogy a hallgatóság számára jobban elérhetővé, megfoghatóvá varázsoljuk a témát. Végül könnyed keresztrejtvényekkel zártuk a programot. A végére ugyan érezhetően elfáradtak, de nagyobb részt a diákok partnerek voltak és láthatóan élvezték az órát. Összességében egy kifejezetten jól sikerült EU tanórát tudhatunk a hátunk mögött.

Hegedűs Dániel

EUtanóra a Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégiumban

A felkészítő tréningeket követően november 12.-én a Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégiumba látogatott el a Pillar Alapítvány kis önkéntes csapata EUtanórát tartani. Mindannyian  izgatottan vártuk a foglalkozást: ez volt az első alkalom, hogy nem egy középiskolai tanteremben, hanem egy kollégiumi évfolyam foglalkozás keretein belül került sor az Eutanórára, ráadásul most próbálhattuk ki először „élesben” az egyik új tematikánkat.

Szerencsére minden aggodalmunk feleslegesnek bizonyult!:) Jó hangulatban, vidáman telt az óra, a diákok nagyon tájékozottak és a késői időpont ellenére is igazán aktívak és érdeklődőek voltak. Az Európai Unió és Magyarország viszonyát dolgoztuk fel, kicsit több mint 45 percben. Bemutatásra került az Unió intézményrendszere, költségvetése, emellett sok-sok példával igyekeztünk illusztrálni, hogy a 2004-es csatlakozás óta hogyan profitált Magyarország és hogyan profitálhattunk mi, átlagos fiatalok, az EU tagságból. Hallgatóságunk lelkesen vett részt a bingóban is, ahol megtudhatták, hogy ki közülük a „legEUkomfortabb”.tl_files/EUtanora/kisfaludy nov.12.jpg

Az óra zárásaként megválaszoltuk a diákok kérdéseit, akik építő javaslataikkal a tematikánk tökéletesítéséhez is hozzájárultak. Mielőtt hazaindultunk volna, alkalmunk nyílt röviden áttekinteni a kollégium igazgatójával az este tapasztalatait, amelyet nem csak mi, de az Igazgató úr is rendkívül sikeresnek ítélt. December 3.-án újfent a Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégium vendégei leszünk, akkor az intézmény egy másik évfolyamát kalauzoljuk végig az Unión belüli utazási, tanulási és munkavállalási lehetőségek útvesztőjén. Mi már nagyon várjuk!:)

Böröcz Dóri

EUtanóra a Veres Péter Gimnáziumban

2014. június 5-én a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium egyik tizenegyedikes osztályának tartott EUtanórát a Pillar Alapítvány ötfős csapata. Az iskola kétszer 45 percet tudott a rendelkezésünkre bocsátani, így ez idő alatt kellett az Európai Uniót gyakorlatiasan, interaktív módon bemutatnunk, és a fiataloknak szóló ösztöndíj-lehetőségeket összefoglalnunk.

Először egy „gondolatsüni” segítségével a diákok felvázolhatták, hogy milyen – az életüket befolyásoló, könnyebbé tevő – lehetőségek jutnak először eszükbe az EU-val kapcsolatban. Gyakori volt a különböző ösztöndíj-lehetőségek (főként az Erasmus), a Schengeni övezet keretében az útlevél nélküli határátlépés, az Európai Egészségbiztosítási Kártya, valamint a rendőrségi és igazságügyi együttműködés említése. tl_files/EUtanora/VeresPeter_2014.jpgEzután röviden vázoltuk az Európai Unió történetét, kialakulásának lépcsőit, melynek során a diákoknak néhány képet kellett párosítani a leginkább hozzájuk illő mérföldkövekkel. (Hogy ez hogyan is néz ki, az a képen látható.) Ezt követően egy kiscsoportos vita következett, a téma az volt, hogy jó ötlet lenne-e az EU további bővítése. A második órán egy-egy keresztrejtvényt oldottak meg az EU-ról a diákok, majd a különböző, fiataloknak szóló csereprogramokról, ösztöndíj-lehetőségekről hallhattak tőlünk. Ennek keretében nagy hangsúlyt helyeztünk az ifjúsági cserék, az Erasmus +, valamint az EVS összefoglalására. Velünk tartott egy Olaszországból érkezett youth worker, Bruno is, aki mesélt a Szlovákiában töltött EVS-en szerzett tapasztalatairól, illetve az Európai Unió által biztosított lehetőségek előnyeiről, sokszínűségéről.

Reményeink szerint a diákok sok új ismerettel, hasznos információval gazdagodtak a tanóra során, illetve – a kérdéseiknek köszönhetően – képet kaphattak az őket érintő legfontosabb lehetőségekről, programokról.

Tóth Rita

EUtanóra az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban (2015. július 8.)

Reif Márk beszámolója:

"Július 8-án a Europe Direct felkérésére az Angyalföldi József Attila Művelődési Központba látogattunk el, ahol 10-16 éves fiatalok számára (a Vakáció Akció Maxi csoport résztvevőinek) tartottunk játékos EUtanórát.  Mivel ebből a korcsoportból is inkább a fiatalabbak voltak túlsúlyban így a cél az volt, hogy élmény alapú foglalkozás keretében felkeltsük a figyelmüket az EU iránt. Ebből adódóan olyan állomásjátékot terveztünk, melyben a 4 csapatra bontott társaság versenghetett egymással.

A foglalkozást öten vezettük. A Europe Direct részéről Jokán  Anita és Csíki László vett részt a programon, míg a Pillar Alapítványt Bacsa Eszter, Böröcz Dorottya és én, Reif Márk, képviseltük.

A tanórát némi bemelegítő játék után non-formális tanulási módszerekkel folytattuk. A négy óravezető a terem négy sarkába állt, majd megkértük a diákokat, hogy attól függően,hogy az Unió melyik térségébe (déli/mediterrán, északi/skandináv, nyugati vagy keleti) utaznának, csatlakozzanak valamelyik állomásvezetőhöz. Ezután beszélgettünk velük arról miért oda álltak, mi érdekli őket és tudják-e, hogy miért könnyű manapság már ezekre a helyekre eljutni. Látszólag sikerült megtalálnunk azt a témát, ami érdekli is őket, hiszen nagyon lelkesen számoltak be a terveikről és céljaikról. Majd hogy a csapatokat ne kizárólag baráti társaságok alkossák, és kellően változatosak legyenek, megkértük őket, hogy álljanak magasság szerint sorba, majd így számolással osztottuk őket négy csoportba.

A csapatoknak minden állomáson körülbelül 15 perce volt a lehető legtöbb pontot begyűjteni. Laci és Anita tabut játszott a fiatalokkal EU-s témájú feladványokkal. Dóri állomásán zászló és főváros felismerést kaptak feladatként. Eszternél activityztek a fiatalok. Én egy versírási feladványt adtam nekik. Mivel mindenki a saját állomását vezette, így a többiek élményeiről nem tudok beszámolni, de én a magam részéről nagyon élveztem a foglalkozást. Lenyűgöző volt, hogy milyen kreativitással használnak fel olyan szavakat a vers megírásához, mint a Maastricht vagy az Erasmus. Jó lehetőséget adott az Unió legfontosabb vívmányainak bemutatására az, hogy minden csapatnak voltak olyan kifejezések, amit nem értettek/ismertek, így ők maguk érdeklődtek ezek iránt és nagy odafigyeléssel hallgatták a magyarázatokat.

A végső eredményt az óriástársas-játék döntötte el, minden csapatot egy-egy „bábu” (választott képviselő) jelképezett a táblán a feltett kérdésekre viszont a teljes alakulat válaszolhatott. A fiatalok felkészültségét jól mutatja, hogy az óriástársas végeztével két csapat között pontegyenlőség alakult ki az első helyért, melyet végül több körben villámkérdésekkel sikerült eldönteni. A végső győztes a rózsaszín csapat lett. Az eredményhirdetésre és jutalomosztásra várva körben állva megkérdeztük tőlük, hogy érezték magukat, hasznos volt -e ez a rövid két óra, amit együtt tölthettünk. Jólesett, hogy nagyon lelkesek voltak és rendkívül pozitív visszajelzést kaptunk tőlük. Végül a Europe Direct képviselői adták át a nyereménycsomagokat a játékosainknak, akik nagy örömmel fogadták az ajándékokat.

Végezetül elmondanám, hogy személy szerint nagyon pozitív élményekkel gazdagodtam az első EUtanórám levezetése közben. Egyrészt ismételten kiderült számomra, hogy mennyire kreatívak és érdeklődőek is a fiatalok, ha megfelelően áll hozzájuk az ember, másrészt pedig jó volt látni, hogy dacára a „laza”, élményalapú órának mégis sikerült több olyan témát szóbahozni, ami az ő életük szempontjából is kulcsfontosságú lehet (Erasmus+, négy alapszabadság, egységes piac, határátlépés, demokrácia, stb.)."

Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola (2016. április 1.)

tl_files/EUtanora/dozsa0401.png2016. április 1-jén a Dózsa György Gimnázium és Táncműveszeti Szakközépiskola fogadott minket. A 12.-es diákok számára volt lehetőségünk megtartani az EU labirintus tematikát és szimulációt. A korai időpont (az óra 6.45-kor kezdődött!) azt is jelentette, hogy velünk kezdték a hét utolsó napját a fiatalok. Ennek ellenére aktívan figyeltek ránk a résztvevők. Az első negyvenöt percben az EU intézményeit és képviselőit ismertettük meg a diákokkal, majd a szünet után a Griffin család nyaralását vitatta meg kiscsoportokban az osztály. A szimuláció most is nagy sikert aratott, a fiatalok beleélték magukat a szerepbe és meglepődtek az eredményeken. A foglalkozást egy rövid beszélgetéssel zártuk az EU aktuális kihívásairól, főképp a Brexit lehetőségét elemeztük, ami a résztvevőket különösen foglalkoztatta. Sajnos a 90 perc korlátozta a lehetőségeinket és nem tudtunk minden diákokat érdeklő kérdést megvitatni, de a visszajelzések alapján így is sok információt és egy pozitív élményt tudtunk átadni. Az óra végeztével a szervező Tanárnő is kifejezte tetszését és felkért minket, hogy a tanári kar számára is tartsunk az EU-ról foglalkozást.

Reif Márk

Kosztolányi Dezső Gimnázium (2016. április 8.)

2016. április 8-án a budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium emelt szintű történelmet tanuló, 11. évfolyamos diákjainak tartottunk EUtanórát Draskóczy Danival. Nagyon jó volt, én legalábbis így gondolom. :) Persze, mindig mindenen lehetne javítani, tisztában vagyok azzal, hogy még miben kellene fejlődnöm ilyen téren. De majd a további munka úgyis meghozza a gyümölcsét.

A dupla óra keretein belül az EU-labirintus és a Family Guy-os szimuláció tematikáink segítségével próbáltunk meg ismereteket átadni, ezáltal bevezetni a diákokat az Unió világába. Az órán 18-an vettek részt, így 3 csoport alakult ki a szimulációhoz. Igazán együttműködőek, bevonhatóak, aktívak voltak szinte végig. A csoport fele gyakrabban szólt hozzá az órához, egy jó kis párbeszéd kialakítására törekedve. A feltett kérdéseinkre is sokan válaszoltak.

Nagyon ügyesek voltak, szerintem a korukhoz képest is elég sok dolgot tudtak már, - ez az óra végén kitöltött kvízből is kiderült - de természetesen el tudtuk látni őket sok új és hasznos információval is az EU-val kapcsolatban. A Tanárnő is nagyon kedves volt, külön megköszönte, hogy ennyire aktuális és érthető volt az óránk. :) Ennek pedig mi örültünk a legjobban! :)

A diákok elmondásai alapján a szimulációt élvezték talán a leginkább, viszont a "szárazabb" részét az előadásnak már kevésbé. Úgy gondolom, hogy ez volt a legfontosabb visszajelzés tőlük. Számomra egy valódi pozitív élmény volt, és nagyon örülök, hogy az első órám után azt mondhatom, hogy "kellőképpen megadták az alaphangot", azaz nem vették el a kedvemet az órák megtartásától, hanem pont ellenkezőleg, úgy gondolom, hogy csak így tovább! :))

Ofella Levente

Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium (2016. április 15.)

tl_files/EUtanora/szazhalombattai0415.png2016. április 15-én maratoni EUtanórára érkeztünk a százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium épületébe. Az órákat párokban tartottuk meg (Roskó Mónika Draskóczy Dániellel, Vári Zsolt Reif Márkkal) a diákok számára. Összesen 6 (!) EUtanórát hallgathattak meg a diákok. Az első pár (Móni és Dani) először angol nyelven, az Erasmussal iskolában lévő külföldi diákok számára az EU lehetőségeiről (utazás, ösztöndíjak, stb.) beszélt 45 percben, majd kétszer 90 percben a 9/a és 10/a osztályok részére az EU labirintus tematikát tartották meg a Mézga szimulációval. Én és Zsolt a 9/ny, 9/b és 10/b osztályok részére beszéltünk az EU intézményeiről és képviselőiről, valamint tartottunk szimulációt. Különösen jó élmény volt számomra ez a nap, hiszen több különböző mentalitású és hangulatú osztályok részére tarthattuk meg az órát, érdekes volt megfigyelni, hogy kit mivel lehetett megnyerni. Összességében élénk, érdeklődő diákokat kaptunk, akiket annak ellenére sikerült bevonnunk, hogy arra számítottak, hogy 90 unalmas percet kell velünk tölteniük (ezt a visszajelzéseik alapján tudjuk). A legérdekesebb része talán az volt a napnak, hogy megkérdezték tőlünk, mi motivál minket az önkéntességre. A válaszunk, miszerint szeretünk órát tartani és úgy gondoljuk, hogy az ő korosztályuk számára kifejezetten fontos, hogy megismerje az EU működését, láthatóan gondolkodóba ejtette a kérdezőt. A diákok élvezték az órákat és örültek a lehetőségnek, reméljük sikerült maradandó ismereteket átadnunk részükre.

tl_files/EUtanora/szazhalombattai0415_2.pngtl_files/EUtanora/szazhalombattai0415_3.jpg

Reif Márk

EUtanóra a Veres Péter Gimnáziumban (2016. április 18.)

Április 18-án a Veres Péter Gimnáziumban 11.-es diákoknak tartottunk EU tanórát kétszer 45 percben. Az osztály egész végig figyelt és bekapcsolódott az órába, fegyelmezni nem is kellett. Véleményem szerint tetszett nekik az óra elején bemutatott EU integrációról szóló facebookos kisfilmünk. A videó közben többször megkérdeztük, tudják-e hol járunk, mi történik éppen, és tudták követni az eseményeket. A Mézga szimuláció kifejezetten érdekes volt, nagyon kreatívak voltak. Volt olyan csoport ahol autoriter módon otthon hagyták a gyerekeket, de olyan is, ahol sikerült konszenzusra jutni. Élvezték a szimulációt, azonban elsőre nem esett le nekik, hogy mire megy ki a játék, csak miután elmagyaráztuk nekik. Ezt nem érzem negatívumnak, nagyon ügyesek voltak és sikerült beleélni magukat a játékba. A kvízt is sikeresen oldották meg, túlnyomórészt jó válaszokat adtak. Összességében nagyon hasznos és érdekes volt, nemcsak az osztálynak, de számomra is jó tapasztalat volt.

Révész Andrea

EUtanóra az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolában (2016. április 23.)

2016. április 23-án nyílt lehetőségünk, hogy az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolába látogassunk el. Az alkalom két szempontból is rendhagyónak bizonyult. Egyrészt, szokatlanul fiatal, nyolcadikos osztály előtt szerepeltünk. Másrészt, egy másik szervezettel, a Europe Direct Tájékozató Központtal közösen bonyolítottuk le az órát. Nekik ez volt a legelső EUtanórájuk.

Az eleve játékos, interaktív menetrendet igyekeztünk úgy alakítani, hogy a gyerekek minél több sikerélményhez jussanak. A magyarázatokkal kísért videók, a játékok lekötötték őket. Aktívan részt vettek az órán, bátran válaszolgattak a kérdésekre, amikkel megpróbáltuk rávezetni őket egy-egy megoldásra. A többlet-információkat inkább csak elcsöpögtettük menet közben, hangsúlyozva, hogy mi az, ami később még fontos lehet a számukra. 

Az iskola dolgozói a Europe Directtől írott anyagokat is kaptak az EU témakörében. Ezeket később hasznosíthatják, akár az általános ismeretek, akár az angol nyelv tanításában. Az együttműködés végig olajozottan ment a felek között. Már a bemutatkozás kellemes légkört teremtett, és ez végig kitartott, egész az elköszönésig.